Mitä ulkomaalaisen tulee tietää suomalaista tavoista

Kun matkustaa itselleen aivan uuteen maahan, on aina hyvä olla edes hieman perillä siitä, kuinka paikalliset käyttäytyvät ja mitkä ovat paikallisia tapoja, joita ei parane rikkoa. Näin ei tule niin paljoa väärinymmärryksiä tai outoja tilanteita, kun tietää jo etukäteen muutaman oleellisen seikan kohdemaansa asukkaista ja heidän tavoistaan.

Tällä tavoin vältetään myös tilanteet, joissa ehkä tahtomattaan voisi loukkaantua tai loukata toista – vaikka kyse on vain ja ainoastaan paikallisten omista tavoista, joita matkaaja ei vain ole ymmärtänyt.

Suomalainen ei harrasta small talkia

Suomalaiset ovat melko hiljaista kansaa, eli sellaista amerikkalaistyylistä small talkia ei Suomessa juurikaan harrasteta. Ei siis kysellä turhanpäiten kuulumisia tai keskustella niitä näitä, vaan jutellaan mieluummin vain silloin, kun on asiaa. Jos suomalainen kuitenkin jonkinlaista small talkia harrastaa, yleisin puheenaihe on tuolloin sää. Siitä riittääkin aina juteltavaa ja päiviteltävää, kylmistä lumitalvista sateisiin, hyttysten täyttämiin kesiin. Eli vaikka suomalainen ei kanssasi niitä näitä juttele, ei se tarkoita hänen olevan töykeä tai ettei hän pitäisi sinusta.

Suomalaiset saunovat alasti

Ehkä suurin järkytyksen ja ihmetyksen hetki voi koittaa, kun vieras halutaan viedä saunomaan. Toisin kuin muissa maissa, Suomessa on aivan normaalia saunoa ilman rihmankiertämää – myös sekasaunoissa. Onneksi kuitenkin yleensä vierasmaalaiset osataan ottaa huomioon ja heille voidaan tarjota pyyhettä saunomisen ajaksi.

Älä kuitenkaan mene saunaan uima-asussa tai muissa vaatteissa, sillä sitä pidetään epähygieenisenä. Saunomiseen kuuluu usein myös ihon läiskiminen erityisellä saunavihdalla, puun oksista tehdyllä kimpulla. Tämän katsotaan puhdistavan sekä parantavan verenkiertoa. Saunassa voidaan myös heittää kovia löylyjä, eli lämpötila nousee helposti korkeaksi. Tällöin kannattaa tottumattoman poistua suihkun puolelle tai siirtyä alemmille lauteille istumaan.

Suomalainen on tasa-arvon kannattaja

Suomalainen arvostaa oikeudenmukaisuutta sekä tasa-arvoa. Perheissä ei ole miesten ja naisten töitä eikä työelämässä erotella, kuka voi missäkin ammatissa työskennellä. Miesparit ja naisparit voivat avioitua ja kaikilla on oikeus tulla kuulluksi, niin miehillä, naisilla kuin lapsillakin.

Suomalainen tervehtii kättelemällä

Kun tapaat suomalaisen, hän todennäköisesti ei halaa sinua tai anna poskisuudelmaa. Suomalaiset arvostavat omaa tilaa, ja tervehtimiseen luonnollisin tapa on kättely. Suomalainen myös katsoo tervehtiessään ja keskustellessaan sinua suoraan silmiin, sillä muualle katsomista pidetään epäkohteliaana ja jopa osoituksena epärehellisyydestä. Ei siis pidä kiusaantua, vaikka suomalainen pitkänkin keskustelun ajan tuijottaa keskustelukumppaniaan suoraan silmiin.

Suomessa on jokamiehenoikeus

Jokamiehenoikeus tarkoittaa sitä, että metsissä voi liikkua ilman lupaa ja siellä voi kuka tahansa kerätä vaikkapa sieniä tai marjoja. Toisten pihoille ja yksityisalueille ei kuitenkaan saa mennä eikä luontoa saa missään tilanteessa vahingoittaa. Ethän myöskään sytytä nuotiota mihin sattuu!

Suomalaiset rakastavat urheilun seuraamista

Suomalaiset seuraavat silmä tarkkana, kun maan joukkue kilpailee vaikkapa jääkiekossa tai suomalainen kuski ajaa formuloita tai rallia. Ja kun suomalaiset menestyvät, on aihetta yleiseen kansanjuhlaan. Tällöin kokoonnutaan toreille, annetaan autojen torvien soida ja ventovieraatkin intoutuvat halaamaan toisiaan – onhan Suomi juuri pärjännyt urheilukisoissa.

Vierailulla suomalaisessa kodissa

Suomalainen rakastaa omaa rauhaa, joten kovin usein tuskin tulee mahdollisuutta suomalaisen kodissa vierailla. Suomalainen ei odota sinulta lahjoja, mutta kahvipaketti tai kukkakimppu ovat aina tervetulleita viemisiä. Suomalaiset eivät käytä kenkiä sisällä, joten kengät riisutaan heti eteisessä. “Tuletko käymään kahvilla” on yhtä kuin kutsu käymään kylässä, ja kahvin juonti onkin kyläilyn keskeinen osa.

Kahvipöydässä vaihdetaan kuulumiset samalla kun juodaan kupillinen jos toinenkin Juhla Mokkaa ja maistellaan kahvin kanssa tarjottavia kahvileipiä, kuten vaikkapa suomalaista itse tehtyä pullaa, korvapuustia, tai kuivakakkua.